poniedziałek, 16 listopada 2009

Miodownik


Znam takich co narzekają, że to pracochłonne ciasto ale przecież wystarczy tylko troszkę organizacji i można się przekonać, że wcale tak nie jest. Miodownik to bardzo popularne ciasto ale okazało się, że koleżanka z pracy go nie znała-specjalnie dla niej dodaję go na mojego bloga .

Miodownik

Ciasto
2 jajka
0,70 dag mąki
20 dag margaryny
1 szkl cukru
2 łyżki śmietany
1 łyżka miodu
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier waniliowy

Wszystkie składniki ugnieść, podzielić na 3 części do jednej dodać 1 łyżkę kakao.Każdą część wałkujemy na osobny placek i pieczemy osobno na papierze do pieczenia na złotobrązowy kolor.

Masa
3 szkl mleka
9 łyżek kaszy manny

Ugotować gęstą kaszę z podanych składników i ostudzić.

1 kostka margaryny lub masla
1 szkl cukru pudru
aromat migdałowy

Utrzeć masło z cukrem na puszystą masę , stopniowo dodać kaszę a na koniec aromat.
Przekładać placki i polać polewą czekoladową- u mnie akurat na wierzchu masa krówkowa i posiekane orzechy włoskie.
Ciasto jest najsmaczniejsze na drugi a nawet na trzeci dzień, kiedy placki zmiekną i zwilgotnieją od kremu.



5 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo apetycznie :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. ostatnio Mąż przyniósł z pracy przepis na "Miodowca"... porównując przepisy stwierdzam że trochę się różnią (głównie masą). Ale chyba i tak będę musiała się z nim zmierzyć... pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. mmm to moje ulubione ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  4. myniolinka- zaintrygowałaś mnie, bardzo jestem ciekawa jaka jest różnica w masie
    Margo99 i Anulka- dzięki:))

    OdpowiedzUsuń
  5. Musze sobie ten przepis wydrukowac :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wizytę i pozostawiony komentarz :)